Optikerutdannelsen

Har fått mange mail med spørsmål om optikerutdannelsen, derfor har jeg laget et lite innlegg som kanskje kan hjelpe noen nyskjerrige sjeler der ute!

 

Hvor og hvor lenge må man studere?

Studiet heter optometri og er en bachelorgrad, altså en tre år lang utdannelse. Dersom man ønsker kan man også ta mastergrad som er to år etter bacheloren, altså fem år tilsammen. Jeg for min del er først og fremst interessert i bachelorgraden, så tenker jeg å jobbe noen år før jeg eventuelt tar en mastergrad. Dersom man skal studere optometri i Norge er det kun Høyskolen i Buskerud som tilbyr studiet, så skal man bli optiker så må man til Kongsberg. For å søke trenger man kun generell studiekompetanse selvom det tidligere var et ingeniørstudie. Det er nå en helseutdanning.


Hvilke typer fag har vi?

Jeg har jo kun gått ett år til nå, men i år har vi hatt:

Matematikk 1 & 2.  Dersom dere begynner på studiet, fortvil ikke! Jeg tror mange lar seg skremme av mattekursene man har i begynnelsen av skoleåret og ser for seg at det kun er matte de skal studere. Det er bare å være tålmodig, det blir gøyere etterhvert! Det er altså forkursmatten man har her, noe jeg tror tilsvarer R1 og R2.

Fysikk
. Her er det ikke karakter, men bestått eller ikke bestått. Kun et lite fag med tre studiepoeng.

Geometrisk optikk. Her lærer man om glass, brytningsindeks, strålegang gjennom glassene, avbildningsfeil, speil osv… I dette faget er det mye utregninger og slik.

Oftalmisk optikk og optoteknikk 1 & 2. Dette faget består av en teoretisk del og en praktisk del. Den praktiske delen går ut på å slipe glass, sette dem inn i infatninger, lodde innfatninger osv, og den teoretiske delen går på lære blant annet om progressive, biforkale og enstyrkeglass, prismatisk effekt og generelt mye om glass og behandlinger man kan ha på glassene.

Generell anatomi og fysiologi
. Navnet sier sitt, hele kroppens anatomi. Dette er det største faget første semester og er på tolv studiepoeng.

Grunnleggende optometri. Dette er det største og mest omfattende faget i andre semester og er på åtte studiepoeng. I dette faget lærer man utrolig mye forskjellig, f.eks lærer man om det å se, diffraksjon, spredning i øyet, bildekvalitet på netthinnen, aldersrelatert langsynthet, osv. I dette faget er det også en god del utregninger!

Okulær anatomi og fysiologi 1. Her er det da anatomien i selve øyet man lærer om. I okulær anatomi og fysiologi 1 lærer man om fremre segment (fremre delen av øyet), mens man i okulær anatomi og fysiologi 2 som man har i andre klasse lærer om bakre segment (bakerste delen i øyet). Foreleseren i dette faget er helt fantastisk flink, dersom dere begynner å studere optometri er det bare å glede seg til forelesningene hans!!

Refraksjon 1. Det er når man får dette faget studiet begynner å ta form! Her er det inn på synsprøverommet og sjekke visus (synsskarpheten), styrken i øynene, hornhinneskjevheter osv…. Med andre ord; det er her man lærer å ta synsprøver på folk! Dette faget får man i andre semester og man må kjøpe retinoskop (denne brukes til å finne styrken på øynene) og oftalmoskop selv. (oftamoskopet brukes til å se på netthinnen, men blir ikke brukt før i andre klasse.)

utstyr

Dette er utstyret må man kjøpe selv, det koster ca 9000 kroner.  Det svir litt i lommeboka med tanke på at man ikke får utstyrstipend!

Da har dere hvertfall fått et lite innblikk i hvordan det første året på optikerstudiet er!  Allerede i morgen er jeg tilbake på skolebenken igjen, klar for mitt andre skoleår. Tiden flyr!  Er det noe annet dere lurer på?

Reklamer

5 kommentarer om “Optikerutdannelsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s